Gotowanie na szlaku 3 komentarze

Nasza Krajoznawczo Górska Przygoda Gotowanie na szlaku Kuchenka spirytusowa Korona gór polskich Korona Gór Polski gotowanie

Share the joy
  • 27
  •  
  •  

Gotowanie na szlaku

Moje doświadczenie z wypraw leśnych oraz z projektu Korony Gór Polskich pozwoliło mi wypracować optymalny według mnie zestaw kuchenny. Gotowanie w nim jest łatwe i przyjemne.

Długo podglądałem kolegów i szukałem najlepszego rozwiązania dla siebie. Po przemyśleniach i różnych testach – sprzętu uczestników wypraw w terenie – zdecydowałem się na kuchenkę spirytusową.

Nasza Krajoznawczo Górska Przygoda Gotowanie na szlaku Kuchenka spirytusowa Korona gór polskich Korona Gór Polski gotowanie

Kuchenka

Cały zestaw bardzo dobrze się składa do kupy i stanowi jedną całość łatwą do przenoszenia. Ważne jest to, że mimo dużej ilości elementów całość nie będzie ciężka. Ze względu na zastosowane tworzywo – aluminium całość waży zaledwie 620 gram.

Zestaw składa się z:

  • Duże naczynie – 19 x 19 x 8 cm
  • Średnie naczynie – 18 x 18 x 7.5 cm
  • Talerz/patelnia – 21 x 21 x 4 cm
  • Trzymadełko czy jak to się nazywa J
  • Złożony komplet – 21 x 21 x 9.5 cm

Cały zestaw można poddać lekkiej modyfikacji,  aby stał się zestawem idealnym – oczywiście w mojej ocenie. Gotowanie musi być przyjemne. Pierwsza zmiana, to zamiana dołączonego palnika spirytusowego na palnik gazowy. Trzeba trochę poszukać, a czasami ściągać z Czech – jak to było w moim przypadku – palnika pasującego do tego zestawu. Pasującym modelem jest produkt firmy Go System – Kuchenka ADAPT (http://gosystem.pl/?p=189). Idealnie wpasowuje się w otwór po palniku spirytusowym. Po montażu powinno to wyglądać mniej więcej tak:

[scrollGallery id=2]

Według producenta palnik cechuje

  • czas gotowania 1l wody: 2min. 25sek.*
  • wykonana zgodnie ze standardem EN417
  • waga: 170g
  • moc: 3500W
  • zużycie gazu: 122 g/godz. – w warunkach laboratoryjnych

Sam palnik waży naprawdę mało i po zamontowaniu go w kuchence nie trzeba go demontować aby złożyć cały zestaw. Wszystko pasuje do siebie i palnik nie przeszkadza w składaniu sprzętu. Dodatkowo trzeba dorobić jeden otwór w obudowie aby wyprowadzić wężyk do kartusza.

Nasza Krajoznawczo Górska Przygoda Gotowanie na szlaku Kuchenka spirytusowa Korona gór polskich Korona Gór Polski gotowanie

Kuchenka z gazem

Nasza Krajoznawczo Górska Przygoda Gotowanie na szlaku Kuchenka spirytusowa Korona gór polskich Korona Gór Polski gotowanie

Kuchenka

Jedyna wada zestawu, to fakt że dół palnika jest większy od osłony

Nasza Krajoznawczo Górska Przygoda Gotowanie na szlaku Kuchenka spirytusowa Korona gór polskich Korona Gór Polski gotowanie

Kuchenka

Można sobie z tym poradzić w warunkach polowych bez większego kłopotu – wystarczą dwa patyczki , a jak stawiamy kuchenkę na ziemi, to po prostu dociskamy ją do ziemi.

Kuchenka była testowana w różnych warunkach i jeśli chodzi o czas gotowania, to ja jeszcze szybszego zestawu nie widziałem. Wydajność jest zaskakująca dobra co też jest wielkim plusem tego zestawu. Dzięki takiej zmianie mamy kuchenkę która:

  • pozwoli na gotowane  w trudnych warunkach (Babia Góra i pierożki – mniam)
  • cechuje się niską wagą
  • ma niskie zużycie paliwa
  • daje naturalną osłonę płomienia – nie potrzebujemy radiatora
  • w warunkach zimowych pozwala odwrócić butlę do góry nogami celem przejścia w spalanie płynne gazu.
Nasza Krajoznawczo Górska Przygoda Gotowanie na szlaku Kuchenka spirytusowa Korona gór polskich Korona Gór Polski gotowanie

Kuchenka – zestaw

Nasza Krajoznawczo Górska Przygoda Gotowanie na szlaku Kuchenka spirytusowa Korona gór polskich Korona Gór Polski gotowanie

Kuchenka – zestaw

Tak właśnie wygląda mój zestaw. Jak macie jakieś pytanie to śmiało. Postaram się odpowiedzieć na wszystkie.


Share the joy
  • 27
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 komentarzy do “Gotowanie na szlaku