Gotowanie na szlaku 3 komentarze


Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   

Gotowanie na szlaku

Moje doświadczenie z wypraw leśnych oraz z projektu Korony Gór Polskich pozwoliło mi wypracować optymalny według mnie zestaw kuchenny. Gotowanie w nim jest łatwe i przyjemne.

Długo podglądałem kolegów i szukałem najlepszego rozwiązania dla siebie. Po przemyśleniach i różnych testach – sprzętu uczestników wypraw w terenie – zdecydowałem się na kuchenkę spirytusową.

Kuchenka

Kuchenka

Cały zestaw bardzo dobrze się składa do kupy i stanowi jedną całość łatwą do przenoszenia. Ważne jest to, że mimo dużej ilości elementów całość nie będzie ciężka. Ze względu na zastosowane tworzywo – aluminium całość waży zaledwie 620 gram.

Zestaw składa się z:

  • Duże naczynie – 19 x 19 x 8 cm
  • Średnie naczynie – 18 x 18 x 7.5 cm
  • Talerz/patelnia – 21 x 21 x 4 cm
  • Trzymadełko czy jak to się nazywa J
  • Złożony komplet – 21 x 21 x 9.5 cm

Cały zestaw można poddać lekkiej modyfikacji,  aby stał się zestawem idealnym – oczywiście w mojej ocenie. Gotowanie musi być przyjemne. Pierwsza zmiana, to zamiana dołączonego palnika spirytusowego na palnik gazowy. Trzeba trochę poszukać, a czasami ściągać z Czech – jak to było w moim przypadku – palnika pasującego do tego zestawu. Pasującym modelem jest produkt firmy Go System – Kuchenka ADAPT (http://gosystem.pl/?p=189). Idealnie wpasowuje się w otwór po palniku spirytusowym. Po montażu powinno to wyglądać mniej więcej tak:

[scrollGallery id=2]

Według producenta palnik cechuje

  • czas gotowania 1l wody: 2min. 25sek.*
  • wykonana zgodnie ze standardem EN417
  • waga: 170g
  • moc: 3500W
  • zużycie gazu: 122 g/godz. – w warunkach laboratoryjnych

Sam palnik waży naprawdę mało i po zamontowaniu go w kuchence nie trzeba go demontować aby złożyć cały zestaw. Wszystko pasuje do siebie i palnik nie przeszkadza w składaniu sprzętu. Dodatkowo trzeba dorobić jeden otwór w obudowie aby wyprowadzić wężyk do kartusza.

Kuchenka z gazem

Kuchenka z gazem

Kuchenka

Kuchenka

Jedyna wada zestawu, to fakt że dół palnika jest większy od osłony

Kuchenka

Kuchenka

Można sobie z tym poradzić w warunkach polowych bez większego kłopotu – wystarczą dwa patyczki , a jak stawiamy kuchenkę na ziemi, to po prostu dociskamy ją do ziemi.

Kuchenka była testowana w różnych warunkach i jeśli chodzi o czas gotowania, to ja jeszcze szybszego zestawu nie widziałem. Wydajność jest zaskakująca dobra co też jest wielkim plusem tego zestawu. Dzięki takiej zmianie mamy kuchenkę która:

  • pozwoli na gotowane  w trudnych warunkach (Babia Góra i pierożki – mniam)
  • cechuje się niską wagą
  • ma niskie zużycie paliwa
  • daje naturalną osłonę płomienia – nie potrzebujemy radiatora
  • w warunkach zimowych pozwala odwrócić butlę do góry nogami celem przejścia w spalanie płynne gazu.
Kuchenka - zestaw

Kuchenka – zestaw

Kuchenka - zestaw

Kuchenka – zestaw

Tak właśnie wygląda mój zestaw. Jak macie jakieś pytanie to śmiało. Postaram się odpowiedzieć na wszystkie.

 

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 komentarzy do “Gotowanie na szlaku